Mielenterveys- ja päihdekoulutukset hoitotyöhön ja sosiaalialalle
20 vuoden ura hoitoalan eri tehtävissä ja laaja verkostoni ovat antaneet minulle uskoa siihen, että pystyn jakamaan kokemuksiani ja osaamistani myös muille.
Järjestän PÄIHDEPSYKIATRIA- nimisen seminaarin vuosittain, vuonna 2024 jo neljännen kerran. Seminaarin päivämäärä oli 18.4.2024 ja se toteutettiin Helsingissä Hotelli Arthurissa ja etänä.
19.10.2023 järjestin Lahdessa yhteistyökumppanieni kanssa HOITOTYÖ 2023- seminaarin. Ensimmäisen seminaarin teemana oli sydän.
Olen myös tehnyt koulutusyhteistyötä eri koulutusorganisaatioiden kanssa.
Minua voi kysyä myös kouluttamaan tai puhumaan tilaisuuksiin. Olen pitänyt luentoja vuodesta 2014 alkaen eri tilaisuuksissa, mm. Päihteet ja Hoitotyö- koulutuspäivässä sekä Valtakunnallisilla Opioidikorvaushoitopäivillä.
Suunnittelen ja toteutan mielelläni myös juuri teidän organisaatiollenne räätälöidyn koulutuksen. Tarvittaessa saamme kouluttamaan myös päihdelääkärin ym. alan asiantuntijoita.
Olisiko joku seuraavista koulutuksista sopiva työyhteisöllesi? Olen suunnitellut täsmäkoulutuksia, joista voit lukea lisää tästä alta.
Osaamisalaani on mielenterveys- ja päihdehoitotyö. Työssä jaksaminen ja työhyvinvointi, potilaan kohtaaminen, haasteelliset asiakastilanteet, riippuvuus, puheeksiotto, päihde- ja mielenterveysongelman arviointi, psykoosi, masennus, persoonallisuuden häiriöt esimerkkeinä.
Täsmäkoulutukset
Mielenterveys- ja päihdekoulutukset sopivat esimerkiksi sote-keskusten, sosiaalialan yksiköiden, vuodeosastojen, poliklinikoiden, kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden henkilökunnalle sekä sosiaalityöntekijöille.
Koulutukset ovat täsmäpaketteja, joiden aiheet ovat nousseet eri yksiköissä työskentelevien sote-ammattilaisten toiveista.
Koulutukset kestävät 90 min. ja ovat mahdollisia toteuttaa myös etänä.
Osallistujamäärää ei ole rajattu.
Koulutukset voivat olla myös konsultatiivisia, jolloin yksikkö tuo mukanaan asiakascasen/caseja, joita puretaan yhdessä kouluttajan kanssa ja löydetään yhdessä ratkaisuja.
MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEASIOIDEN PUHEEKSIOTTO SEKÄ HOIDONTARPEEN ARVIOINTI
Tässä koulutuksessa opimme mielenterveys- ja päihdeasioiden puheeksiottamisen ja hoidontarpeen arvioinnin myös puhelimitse tapahtuvassa arvioinnissa. Opimme kysymään oikeita kysymyksiä ja kiinnittämään huomiota sellaisiin asioihin, joilla on vaikutusta hoitoon ohjaamisen suunnittelussa.
Melko usein asiakkaan, joka hakeutuu päihdepalveluihin, päihdeongelma tai riskikäyttö on tunnistettu ennen päihdepalveluihin hakeutumista. Siksi tunnistaminen on olennaista kaikissa sote-alan yksiköissä. Tässä koulutuksessa opimme päihdeasioiden puheeksiottamisen ja hoidontarpeen arvioinnin. Mitä on riskikäyttö, mitä on päihdeongelma. Tutustumme lisäksi päihdehoitopolkuun ongelman tunnistamisesta hoitoona asti.
PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄN POTILAAN HOITO
Tässä koulutuksessa opimme, mitä ovat päihteiden aiheuttamat vieroitusoireet ja miten niitä arvioidaan ja hoidetaan. Lisäksi tutustumme päihdehoitopolkuun ongelman tunnistamisesta aina päihdehoitoon asti.
PSYYKKISET SAIRAUDET
Mielenterveyden huolet ja sairaudet ovat Suomessa yleisiä. Tässä koulutuksessa käymme läpi yleisimmät mielenterveyden sairaudet ja elämäntilannekriisit ja luomme käsityksen siitä, miten erilaiset psyykkiset sairaudet ja tilanteet vaikuttavat asiakkaamme toimintaan ja ajatusmaailmaan.
HAASTEELLISESTI KÄYTTÄYTYVÄ ASIAKAS
Tässä koulutuksessa käsittelemme haasteellisesti käyttäytyvän asiakkaan kohtaamista. Otamme huomioon myös asiakkaan näkökulman, sillä onnistuneen vuorovaikutustilanteen elinehtona on empatia ja toisen ymmärtäminen. Opimme, kuinka hyvällä vuorovaikutuksella voidaan saada aikaan haluttu lopputulos ilman, että tilanne eskaloituu. Tutustumme omiin ja asiakkaamme tunteisiin ja siihen, kuinka ne vaikuttavat kaikkeen toimintaamme. Koulutus pohjautuu kouluttajan omiin kokemuksiin hoitotyössä sekä tutkittuun tietoon. Tässä koulutuksessa luomme myös työvälineitä haasteellisten tilanteiden selvittämiseksi ja ehkäisemiseksi.
MITÄ RIIPPUVUUS ON JA MITEN SITÄ HOIDETAAN
Riippuvuus on sairaus, joka aiheuttaa ihmisissä monenlaisia oireita. Ahdistusta, masennusta, vieroitusoireita sekä erilaisia fyysisiä tuntemuksia. Tässä koulutuksessa keskitymme riippuvuuden syntyyn ja siihen, mikä ylläpitää riippuvuutta ja miten riippuvuutta voidaan hoitaa.
RASKAUDEN AIKAINEN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ
Raskauden aikainen päihteiden käyttö on monimutkainen sosiaalinen ja kansanterveydellinen haaste. Kyse ei ole pelkästään äidin ongelmasta, vaan syntyvän lapsen koko elämästä. Tässä koulutuksessa paneudumme raskauden aikaiseen päihteiden käyttöön ilmiönä, sen sikiövaikutuksiin, ehkäisemiseen ja äidin motivointiin päihteettömyyteen.
JOKIN MUU AIHE?
Tuleeko mieleesi jokin muu aihe, josta haluaisit koulutusta? Tunnetaidot, työssä jaksaminen? Vai olisiko näitä valmiita aiheita hyvä yhdistellä hieman laajemmaksi koulutukseksi?
Kaikki on mahdollista. Suunnitellaan juuri sellainen kokonaisuus, joka palvelee parhaiten! Ota yhteyttä!
Ari Kärkkäinen
puh 044 2396 821
ari.karkkainen@entratum.fi
Palautetta
Koulutuspäivä oli sisällön ja rakenteen puolesta hyvin suunniteltu ja koulutus vastasi odotuksiamme.
Satu Naskinen, johtava sosiaalityöntekijä, Keski-Suomen hyvinvointialue (päihdekoulutus lastensuojelun avohuollon henkilöstölle.)
LUE REFERENSSI
Hyviä ja mielenkiintoisia näkökulmia asiakaskohtaamisista, mikä erityisen tärkeää kaikessa vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.
Palautetta haastavat asiakastilanteet luennolta
Tässä video puheenvuorostani PÄIHDEPSYKIATRIA 2022- seminaarissa