Miten voi estää turhautumista työssä?
Tämä on jatkokirjoitus aikaisempaan "Miksi turhaudumme sote-työssä?-
kirjoitukseen"
Me kaikki koemme ajoittain turhautumista ja lyhytaikaisena sen kokeminen ei ole mitenkään haitallista. Pidempään jatkuessaan turhautumisen kokeminen voi heikentää työmotivaatiota ja intoa työn tekemiseen ja nämä taas voivat vaikuttaa suoranaisesti tiimityöhön ja voivat osaltaan olla vaikuttamassa negatiivisesti koko työyhteisöön. Näin ollen turhautumisesta voi tulla kollektiivista. Tunteet tarttuvat herkästi.
Turhautumista ei voi aina täysin välttää. On kuitenkin olemassa keinoja, joiden avulla sen vaikutuksia voi lievittää ja sen syntymistä jopa ehkäistä.
Tässä muutama keino, joita voi kokeilla sekä työyhteisössä että henkilökohtaisesti:
Perustehtävä: Mitä paremmin perustehtävä on kaikkien tiedossa, sitä helpompaa työn tekeminen on. Selkeä perustehtävä auttaa pitämään työn tavoitteet ja odotukset realistisina.Mitä realistisempi käsitys on siitä, mitä sinulta ja työyhteisöltä odotetaan, sitä vähemmän joudumme painimaan sen ajatuksen kanssa, että meidän tai minun on tehtävä paljon enemmän, kuin mitä teemme.
Kommunikaatio: Usein potilasta hoitaa monta eri tahoa. Siksi on tarpeen tietää, mitä muualla tehdään ja erittäin olennaista on viestittää sidosryhmille omat toiveet ja kuulla myös heidän toiveet. Tarvitaan yhteistyötapaamisia, joissa focus ei ole toisten syyttelyssä ja vaan rakentavassa yhteistyön kehittämisessä. Mitä paremmin oman yksikön perustehtävä on tiedossa, sitä helpompaa on sen viestiminen ulospäin.
Omat tunteet: Omien tunteiden tunnistaminen on merkittävässä roolissa. Tunteet antavat meille arvokasta tietoa siitä, miten koemme tilanteet. On tarpeen pysähtyä tunteen äärelle ja tunnustella, mitä minussa juuri nyt tapahtuu. Miksi koen tämän asian tällä tavalla? Tunteita ei saa estää eikä arvottaa. Tunteet ovat tärkeitä ja ne tulee hyväksyä. Koskaan ei voida tuntea väärin, kaikki tunteet ovat oikeita.
Huolehdi itsestäsi: Henkilökohtainen hyvinvointi vaikuttaa työssä jaksamiseen. Tärkeää on pyrkiä tekemään sellaisia asioita, jotka edistävät henkilökohtaista palautumista ja hyvinvointia. Työssä on olennaista tunnistaa omat voimavarat ja osaaminen ja missä tilanteessa on tarpeen pyytää apua tai tukea esimerkiksi kollegalta tai esihenkilöltä. Tämä vaatii kuitenkin sen, että työyhteisössä on psykologisesti turvallinen ilmapiiri, eli uskaltaako sanoa olevansa epävarma. Koulutus ja coaching/työnohjaus voivat myös olla hyviä apuvälineitä. Ne auttavat kehittämään omaa osaamista, mikä puolestaan tukee jaksamista ja työn mielekkyyttä.
Turhautumisen ehkäisyssä on tärkeää tunnistaa ja hyväksyä tunteet. On olennaista keskittyä siihen, mitä voi muuttaa ja pyrkiä muuttamaan sitä. Selkeät tavoitteet työhön liittyen ja tuen pyytäminen ajoissa ovat isossa roolissa.
Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi