Huono sairaanhoitaja?

En ole aina ollut hyvä vuorovaikutuksessa tai tunteiden ymmärtämisessä. Joku saattaa näin kuvitella, koska puhun, kirjoitan ja koulutan niistä nykyään.
Totuus on kuitenkin toinen.
Tehdessäni vakituisesti töitä sairaanhoitajana en ymmärtänyt riittävästi sitä, miten tunteet, kuuntelu ja läsnäolo vaikuttavat potilaaseen, tai omaan jaksamiseeni.
Muistan, että pidin tunteiden pohtimista jopa huuhaana. Ajattelin myös, että potilaan päihteiden käytön syiden miettiminen oli turhaa. Pidin tärkeämpänä sitä, miten käyttö saataisiin loppumaan. Osittain organisaation asettamat vaatimukset tai ainakin vahvat ohjeistukset, kuten osastohoitojen välttäminen ja suoritemäärien lisääminen, ohjasivat ajatteluani.
En ymmärtänyt, miten tunteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen voisivat auttaa sekä potilasta että omaa työhyvinvointiani.
Muistan hyvin, miten keskustelin usein vaimoni kanssa siitä, miten tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen ovat avainasemassa työssä ja myös elämässä. Hänen näkemykset siitä, miten tunteiden käsittely helpottaa omaa jaksamista ja auttaa kohtaamaan potilaat aidommin, tuntuivat minusta lähes vierailta. Sanoin usein hänelle, että en ymmärrä, mistä puhut. Ja olin aivan tosissani. En ymmärtänyt.
Työurani loppuvaiheessa aloin pikkuhiljaa käsittämään, miten tärkeää laadukas vuorovaikutus on. Valitettavasti siinä vaiheessa olin jo väsynyt työhöni ja kärsin itse itselleni diagnosoimasta myötätuntouupumuksesta, mikä johti kyynistymiseen ja siihen, että en enää omasta mielestäni ollut työkykyinen siihen tehtävään.
Vasta oikeastaan siirtyessäni ns. keikkamieheksi, aloin nähdä, miten vuorovaikutustaidot vaikuttavat todella paljon, oikeastaan kaikkeen. Kun opin ja opimme tunnistamaan ja käsittelemään omia tunteitamme, pystymme olemaan paremmin läsnä, kuuntelemaan toista aidosti ja luomaan tilanteita, joissa molemmat osapuolet tulevat kuulluksi ja ymmärretyksi.
Myytti siitä, että vuorovaikutustaidot ovat synnynnäisiä, voidaan murtaa. Ne ovat taitoja joita voi oppia. Itse opin lähes kantapään kautta ja kokemukseni myötä olen nähnyt, miten valtavan muutoksen ne voivat tuoda.
Tänä päivänä tuon esiin keinoja, joilla kuka tahansa voi kehittää ja parantaa vuorovaikutustaitojaan. Olen itse nähnyt ja kokenut, mihin kaikkeen niillä pystyy.
👉 Osaat olla aidosti läsnä tilanteissa, joissa toinen tarvitsee sinua.
👉 Kuuntelet ja ymmärrät, mitä toinen todella sanoo – myös rivien välistä.
👉 Kohtaat haastavat tilanteet rauhallisemmin ja hallitset omaa tunnetilaasi paremmin.
👉 Pystyt kommunikoimaan selkeämmin ja rakentavammin, jopa vaikeista asioista.
👉 Työssäsi jaksaminen ja merkityksellisyyden tunne lisääntyvät.
Nämä taidot eivät helpota pelkästään työelämää. Ne vahvistavat myös arjen vuorovaikutustilanteita. Olen tässä vuosien aikana ymmärtänyt, miten laaja asia vuorovaikutus on. Se ei todellakaan ole pelkästään sanojen vaihtoa.
No olenko nyt hyvä vuorovaikuttaja? Olen parempi, kuin mitä olin 5 vuotta sitten.
Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi