MIKSI TIIMI TOIMII?

13.12.2020

Mikä on sinun mielestäsi toimivan tiimin tärkein ominaisuus?

Minä ajattelen, että tärkein ominaisuus on se, että tiimin jokainen jäsen tietää, mitä ollaan tekemässä ja miksi ollaan tekemässä. Tämä voidaan tiivistää sanaan perustehtävä.

Tiedän... nyt joku ajattelee, että tottakai, miksi tuo kirjoittaa itsestäänselvyyksiä.

"Onko yhteinen päämäärä ja tavoite aina itsestäänselvää?"

Onko yhteinen päämäärä ja tavoite aina itsestäänselvää? Ei ole. Ja mikä yleensä on tiimi?

Tiimiksi kutsutaan usein joukkoa ihmisiä, jotka työskentelevät saman katon alla, esimerkiksi samassa yrityksessä. Se, että joukko ihmisiä laitetaan samaan taloon tekemään työtä, ei tee siitä joukosta vielä tiimiä.

Ajatellaanpa vaikka asiantuntijaorganisaatiota. Samassa tilassa työskentelee monen eri osaamisalan ammattilaisia. Jokaisella on oma käsitys, miksi työtä tehdään ja mihin työllä pyritään. Jos menet kysymään ryhmän jäseniltä, mikä on heidän perustehtävä, saatat saada mielenkiintoisia vastauksia, tai ainakin saat lähes varmasti niin monta eri vastausta, kuin on vastaajaa.

"Perustehtävän tiedostaminen on toimivan tiimin yksi peruskivi."

Perustehtävän tiedostaminen on toimivan tiimin yksi peruskivi. Mutta se ei vielä riitä. Tiimin pitää työskennellä sen perustehtävän eteen yhdessä. Sooloilijat vievät tiimiä pahimmillaan väärään suuntaan.

"Lauman heikoin jätetään laumasta pois..."

Vanha sanonta sanoo, että lauma on niin vahva, kuin sen heikon jäsen on. Tiedä häntä. Miten eläinmaailmassa tämä asia hoidetaan? Lauman heikoin jätetään laumasta pois, koska hänen heikkous vaarantaa koko lauman perustehtävän, eli hengissä pysymisen. Eläinmaailmassa tiimin perustehtävä on hyvin selvillä.

Ihmismaailmassa ei onneksi toimita näin.

"...jokaisen jäsenen henkilökohtainen potentiaali tulee valjastaa tiimin hyväksi."

Jotta tiimi toimii ja saavuttaa tavoitteensa, on sen jokaisen jäsenen sitouduttava työskentelemään sen päämäärän eteen, joka on yhdessä sovittu. Jokaisen jäsenen panosta tarvitaan, jokaisen jäsenen henkilökohtainen potentiaali tulee valjastaa tiimin hyväksi.

Tämä vaatii onnistunutta johtamista, onnistunutta motivointia ja onnistunutta palkitsemista sekä sen, että perustehtävä on kaikilla tiedossa.

Tiimin yhteistä päämäärää ja sisäistä kemiaa sekä vuorovaikutusta voidaan kirkastaa tiimicoachingin avulla. Aina ei tarvitse puurtaa yksin, joskus voi kysyä apua ja antaa aikaa ajattelulle. Eikö?

Oliko Suomen jääkiekkomaajoukkue vuonna 2019 tiimi, vai joukko ihmisiä samassa kaukalossa?

Ari Kärkkäinen
yksilö- ja tiimicoach