KATSE ETEEN PÄIN!

05.12.2019

Tuo komento lienee hyvinkin tuttu monelle suomalaiselle miehelle ja naiselle armeijan sulkeisharjoituksista ja paraateista ja oikeastaan kaikista tilanteista, joissa ryhmä kokoontuu jonnekin.

Se on oikein hyvä komento, oikeastaan paras kaikista.

Miten tämän saisi johdateltua työelämään?

"Menneiden asioiden pohtiminen saati virheiden selittäminen eivät auta ryhmää eteenpäin."

Ajatellaanpa vaikka työryhmää. Jos työryhmä onnistuu komentamaan itsensä katsomaan eteenpäin sen sijaan, että se muistelee menneitä ja poimii sieltä epäonnistumisia, on kehittyminen ja toiminnan laadullistaminen jo paljon lähempänä. Menneiden asioiden pohtiminen saati virheiden selittäminen eivät auta ryhmää eteenpäin.

"... jos jätämme katseemme taaksepäin, jäämme menneisyyden ikeeseen jopa loppuelämäksemme."

Tai ajattele itseäsi. Miksi et komenna itseäsi kääntämään katsettasi eteenpäin. Jokaisella meillä on menneisyytemme. Siihen emme voi vaikuttaa, tulevaisuuteen sen sijaan voimme, mutta jos jätämme katseemme taaksepäin, jäämme menneisyyden ikeeseen jopa loppuelämäksemme.

"Ihmisillä on hyvin usein tarve hakea nykyiselle toiminnalleen selitystä menneestä."

Ihmisillä on hyvin usein tarve hakea nykyiselle toiminnalleen selitystä menneestä. On toki totta, että jotkut menneisyyden traumatisoivat tapahtumat vaikuttavat nykyelämässä, mutta voiko niillä selittää omaa toimintaansa? Ei voi.

"Jokaiseen ryhmään mahtuu ainakin yksi, joka hokee "aina on tehty näin"- mantraa"

Niin se on työryhmissäkin. Jokaiseen ryhmään mahtuu ainakin yksi, joka hokee "aina on tehty näin"- mantraa, on yksi, joka syyttää nykyongelmista entistä johtajaa ja yksi, joka syyttää organisaation kaksi vuotta sitten tekemää strategiamuutosta kaikesta. Olisi syytä kääntää katse eteenpäin.

"Coachingissa keskitytään menneiden asioiden puimisen sijaan siihen, miten asiat voi tehdä tulevaisuudessa."

Coaching on vahvasti tulevaisuuteen suuntaava ohjausmuoto. Coachingissa keskitytään menneiden asioiden puimisen sijaan siihen, miten asiat voi tehdä tulevaisuudessa ja vieläpä paremmin, kuin menneisyydessä. Ammatticoaching avulla yksilö ja ryhmä onnistuvat kääntämään katseen eteenpäin. Coaching noudattaa siis hyvin vahvasti tätä käskyä: "Katse eteen päin!"

Miksi emme aina katsoisi eteenpäin, mitä hyötyä meille on katsoa taaksepäin?